Tarikh: 18 November 2017

Tempat: Sungai Jelai, Kuala Lipis, Pahang

Latihan tersebut bertujuan memberi pendedahan berkaitan enjin bot, cara penyelenggaraan & penjagaan enjin bot kpd para peserta. Sebanyak empat buah bot telah digunakan iaitu dua unit dari PBS Merapoh dan dua unit dari Balai Bomba Kuala Lipis melibatkan seramai 25 orang anggota.

Sumber: Facebook Balai Bomba Kuala Lipis

Kursus Pengenalan Rela Kali Ke 2 Mukim Batu Yon II yang dijalankan pada 23 Julai 2017 bertempat di Balai Raya Kampung Merapoh.

BALAI POLIS MERAPOH

Pengenalan

Di kawasan Merapoh terdapat balai polis yang terletak di dalam kawasan kampung bagi memudahkan penduduk kampung untuk berhubung dengan pihak polis sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diingini. Balai Polis  Merapoh ini adalah bertujuan untuk menjaga keselamatan kampung dan juga memantau keadaan kampung supaya sentiasa berada di dalam keadaan yang selamat dan bebas daripada sebarang aktiviti jenayah.

Tugas- Tugas

  • Memantau keadaan kampung
  • Membantu dan menyelamat penduduk kampung
  • Membuat sekatan jalan raya

 

Alamat

Balai Polis  Merapoh

27210 Kuala Lipis

Pahang Darul Makmur

Telefon : 09-9122222

 Balai Polis Kg Merapoh

 

 

BOMBASUKARELA MERAPOH

 

Di kawasan Merapoh  juga terdapat balai bombasukarela yang terletak di dalam kawasan kampung Merapoh. Ini bagi memudahkan penduduk kampung untuk berhubung dengan pihak bomba sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diingini. Bombasukarela Merapoh ditubuhkan untuk membantu warga Merapoh dan kawasan terdekat yang dilanda musibah seperti banjir, kebakaran dan sebagainya.  

Tugas- Tugas

  • Memantau keadaan kampung
  • Membantu dan menyelamat penduduk kampung

Alamat

Balai Bombasukarela Merapoh

bomba merapoh

                      PASUKAN BOMBASUKARELA MERAPOH DALAM MISI BANTUAN BANJIR DI LIPIS

bomba

      BERAT SAMA DIPIKUL, RINGAN SAMA DIJINJING - MISI BANTUAN BANJIR DI LIPIS